Foto: Anouk Dalessi
Foto: Anouk Dalessi
Foto: Sonia Laan
Foto: Tim van der Post
Ontwerp: Annet Dekker

De Traktatieschaal

Wat betreft gezonde leefstijl is de sociale omgeving waarin een kind leeft doorslaggevend. In de wijken Kanaleneiland en Overvecht liepen verschillende basisscholen tegen het probleem aan dat de (verjaardags)traktaties uit de spuigaten liepen. Het is in deze wijken steeds normaler geworden dat kinderen niet alleen ongezonde dingen trakteren, maar ook vooral in te grote hoeveelheden. Er moest iets bedacht worden om op een positieve manier, ouders en kinderen anders te laten kijken naar het trakteren.

In opdracht van de afdeling jeugdgezondheidszorg, ontwikkelden we hiervoor een gezonde én feestelijke traktatieschaal, en aanverwante producten. Het idee is dat iedere klas één traktatieschaal heeft die mee naar huis gaat met het kind dat bijna jarig is. De traktaties mogen dan uitgedeeld worden vanuit de schaal, zodat de porties ook niet groter kunnen zijn dan de inhoud van de bekers in de schaal. Het kind kan eventueel ook op prikkers trakteren, de deksel van de schaal heeft gaatjes waar prikkers makkelijk in gestoken kunnen worden. Als een ouder zelf iets heeft gebakken kan dat op de deksel gelegd worden. Zo kan de schaal dus op drie verschillende manieren gebruikt worden.

Daarnaast is er een traktatieboek waarin duidelijk het traktatiebeleid wordt uitgelegd en waarin verschillende recepten voor kleine traktaties te vinden zijn. Er zijn posters om in de school op te hangen om iedereen aan het nieuwe beleid te herinneren. Tot slot is er een filmpje waarin alles kort en helder wordt uitgelegd, op een vrolijke manier.
In de ontwikkeling van dit product, hebben we rekening gehouden met een aantal ontwerpcriteria. Zoals eerder genoemd moest het product positief stimulerend werken, niet belerend. We hebben dus vooral geprobeerd om het product leuk te maken om te gebruiken, en dus vrolijk vormgegeven. Ook was het van groot belang dat het product laagdrempelig was, en dus gebruiksvriendelijk. Daarnaast moest het product cultuurneutraal zijn, vanwege de grote diversiteit aan achtergronden van ouders en kinderen in deze wijken.

Concept: Simone van Daelen en Marleen Klapwijk als Studio Flessenpost
Ontwerp traktatieschaal: Niels van Haaften
Vormgeving map en poster: Annet Dekker
Illustraties: Anna van Duijn
Studiofoto’s schaal en map: Anouk Dalessi
Studiofoto’s traktaties: Tim van der Post
Foto’s schaal in praktijk: Sonia Laan

Januari 2017